måndag 25 januari 2010

Läsa tidningar


Ni har väl inte missat att vi har några nya tidningar på biblioteket.
Tivoli med vänner är en ny serietidning för ungefär samma åldrar som Bamse.
Goal är en fotbollstidning och Julia är en mycket rosa tidning som vi tog bort för ett år sedan men som på grund av att biblioteksrådet reagerade nu har kommit tillbaka. Tänk vilken tur att vi har ett biblioteksråd!

Bamse, PETS, Kalle Anka och KP har vi kvar. Du kan både läsa här och låna hem. Man kan låna alla nummer utom det allra senaste.

Hur hittar man på ett bibliotek?

Idag på Läslust på bibblan pratade vi vidare om hur böckerna står på biblioteket. Men först pratade vi om att man kan sortera sånt man har mycket av på många olika sätt. Bland Sälbarnen hemma fanns det tex böcker, tv-spel och pennor som de har mycket av och sorterar. Och de kom på hur många sätt som helst som man kan sortera kapsyler på om man samlar och har massor.
Biblioteken har valt ett sätt att sortera. En bokstav för varje slags innehåll i boken. Lär man sig bokstäverna för de böckerna som man gillar så hittar man snabbt om man går in på ett bibliotek där man inte brukar vara.
Vi gick igenom alla bokstäverna. Och varför hittar man vissa djurböcker på Q och vissa på U? Varför Q har många olika ämnen som man inte tycker passar ihop. Alla tvåor fick ett bokmärke av Folkbiblioteket som hjälp när man ska hitta faktaböcker.

måndag 18 januari 2010

Rolig vecka

Vilken rolig vecka detta kommer att bli. Jag ska på skolbibliotekskonferens i Göteborg och jag har inte nackspärr längre.

Idag har vi haft Läslust på bibblan för första gången denna termin. Jag bokpratade om dessa böcker:

Axel Anka och fähundarna av Herbie Brennan
Staden så funkar den av Johanna von Horn
Ellika Tomsons första bok av Åsa Lind
Till månen av Jonathan Lindström
Jag, Dante och miljonerna av Frida Nilsson
Tam tiggarpojken av Jo Salmson
Sol, måne, stjärnor av Stephanie Turnbull
Djävulsbacken av Daniel Zimakoff

Om ni undrar vilka nya personer som har dykt upp på biblioteket så är det Maria och Helena. Maria är skolbibliotekarie i Håstad och Vallkärra och jobbar här några timmar på fredagar. Helena praktiserar här några månader.

måndag 11 januari 2010

Välkomna tillbaks!

Här kommer terminens första boktips. En bok för er som behöver en kort, lättläst och spännande bok.

När jag var liten fanns det en backe i närheten av vårt hus. Backen kallades av folk på bred småländska för Päraslättalien. Den var ruskigt brant. Därför gick det galet fort nerför och uppför orkade man inte cykla förrän man fått en växelcykel eller gick i fyran och hade bra kondition.

Min kompis Johan hade roliga idéer men förstod inte att vissa saker kan man göra och vissa får man absolut inte göra. En dag hittade Johan och jag en gammal damsmugare. Vi band fast den efter Johans cykel och satte min lillebror på dammsugaren. Sedan gav Johan sig iväg ner för backen med treåringen på släpet. Huj vad det gick och oj vad min bror hoppade där han satt. Cykelhjälm hade man inte på den tiden. Men det gick bra som tur var.

Det går också bra tillslut för Erik som bor i närheten av Djävulsbacken. Boken är skriven av Daniel Zimakoff och är från 2009. Förutom att Djävulsbacken är brant är den guppig. Man måste både vara modig och ha en bra cykel för att klara att ta sig ner tillsammans med de andra coola killarna. Eriks cykel kallar de coola killarna för "vraket". Den klarar inte guppen. Men Erik är helt säker på att han skall få en ny fin cykel när han snart fyller nio år.

Detta är en actionfylld berättelse som är kort men ändå handlar om många saker. Vill du veta vad Erik får för cykel i födelsedagspresent och vad som händer när han provar den i Djävulsbacken? Läs Djävulsbacken av Daniel Zimakoff.