onsdag 15 februari 2012

Harry Potter och de vises sten

Författare: J.K Rowling (översättning av Lena Fries-Gedin)
Förlag: Rabén & sjögren

"Mr och mrs Dursley i nummer fyra Privet Drive var med rätta stolta över att kunna säga att de var helt normala. De var de sista man kunde tänka sig inblandade i något mystiskt eller konstigt, för de godtog verkligen inga sådana dumheter... de hade ingen aning om vad som kommer att hända!"

Så börjar den första boken om Harry Potter som bor hos sin elaka morbror mr Vernon Dursley och hans elaka fru mrs Petunia Dursley och deras elake son Dudley Dursley. Dom bor på Privet Drive nummer fyra.

Tre dagar innan Harrys födelsedag kommer det mystiska brev till Harrys hus, men Harry får inte läsa dem!

Hela familjen tvingas fly från Privet Drive och får flytta in på ett hotell. Men det konstiga är att den eller de som skickar vet att familjen bor på hotellet och skickar breven dit istället! Då blir mr Dursley så arg att de flyttar ut på en liten ö med ett litet skjul som de bor i. Mitt i natten knackar någon på dörren. Det är en storvuxen hårig man som är skogsvaktare på Hogwarts, englands största skola för häxkonster och trolldom. Alla breven är skickade från Hogwarts och är inbjudningar till skolan. Men mr Dursley vägrar släppa iväg Harry. Fast för för en så stor stor person som Hagrid är det lätt att övertala mr Dursley.

Där börjar Harrys största äventyr nånsin!

Jag tycker boken är jättebra! Det händer mycket men det är ändå lätt att förstå.

Jag rekommenderar boken för 10-12åringar. 5/5 uggor.

Av Hannes


1 kommentar: