onsdag 1 april 2015

ALMA-priset



Igår tillkännagavs årets vinnare av ALMA-priset, Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne. Vinnare blev den sydafrikanska organisationen PRAESA - Project for the Study of Alternative Education in South Africa. Organisationen är baserad i Kapstaden och bedriver sedan 1992 läsfrämjande arbete för barn och ungdomar i Sydafrika.

Juryns motivering är:

Med läsglädjen som ledstjärna ger PRAESA unika möjligheter för barn och ungdomar i Sydafrika att få tillgång till litteratur. Kreativa läs- och berättarprojekt skapar sociala sammanhang och gör litteraturen levande på flera språk. PRAESA visar genom sitt enastående arbete hur avgörande böcker och berättande är för att berika barns och ungdomars liv.

Jag kände inte till PRAESA tidigare men de verkar bedriva ett fantastiskt arbete och de är väldigt glädjande att de fick priset. Med prissumman på 5 miljoner kronor kan de fortsätta göra sitt arbete och förhoppningsvis också utöka och sprida det. Med sitt arbete kan de också fungera som en inspirationskälla för andra som jobbar med läsning, både över hela världen och i Sverige.

Vill du läsa mer om PRAESA, kolla in ALMA-prisets hemsida eller deras egen hemsida.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar