onsdag 22 april 2015

Bilder från LitteraLund-konferensen

I förra veckan, både torsdag och fredag var jag på LitteraLunds konferens som ägde rum i Stadshallen. Där fick jag lyssna till en massa intressanta människor som hade många smarta saker att säga om böcker läsning. Det var väldigt roligt att vara där och jag träffade författare, illustratörer och andra bibliotekarier som alla gav mig inspiration och nya idéer.


Mark Levengood inledde konferensen och han pratade mycket om läslust och att det ska vara kul att läsa och det tycker jag också är viktigt. Och så var hans föreläsning väldigt roligt också och jag skrattade riktigt mycket några gånger. Sen pratade han med Ilon Wikland som har ritat bilderna till många av Astrid Lindgrens bilder och nu har de tillsammans gjort en bok utifrån den gamla sagan om Peter och Vargen. Ilon Wikland berättade också om när hon som barn under andra världskriget flydde i en liten båt över Östersjön från Estland till Sverige. Något som känns väldigt aktuellt just nu när många människor måste fly undan krig och hemskheter genom livsfarliga resor över Medelhavet.


 
Här pratar illustratörerna Linda Bondestam från Finland, Klara Persson från Sverige och Öyvind Torseter om de bilderböcker de har gjort bilderna till. Alla tre har gjort jättefina böcker som såklart finns att låna här på biblioteket! 

 
Här visar Cornelia Funke upp sin stora anteckningsbok med text och skisser som hon alltid börjar skriva sina berättelser i. Sen renskriver hon allt på datorn men först börjar hon alltså alltid med att skriva för hand. Många anteckningsböcker hade det blivit genom åren!


 
Självaste Julien Neel - Lous skapare, var på plats från Frankrike och fick signera många böcker.

 
Här pratar författarna Mårten Sandén, Elin Lindell och Ellen Karlsson om sina böcker och tjejerna som böckerna handlar om. Föreläsningen hade rubriken "Hur konstig kan en flicka bli?" men jag tycker det konstigaste med föreläsningen var just rubriken. Jag tycker inte att Mitzi, Jördis eller Selma som är huvudpersonerna i deras böcker är särskilt konstiga utan mest är sig själva. Men det var ändå en intressant föreläsning om vilka förväntningar det finns på flickor och barn överhuvudtaget.  

 
Den danska illustratören Lilian Brögger visade sina fantastiska och fantasifulla bilder.

 
Hela festivalen avslutades med Gareth P. Jones som bland annat skrivit Tvillingarna Thorntwaites testamente och Constables & Toops kistor och kransar. Han berättade om sina böcker och hade med sig sin ukulele och spelade de låtar som han skrivit som ett soundtrack till varje bok. Riktigt bra låtar och en kul idé!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar